valborgsmässoafton

Den dag på året då flest unga tonåringar bestämmer sig för att förtära rusdryck för första gången, bli alldeles för fulla och sedan påkomna av sina föräldrar. Det är åtminstone vad jag tror, och jag har själv erfarat detta.

Idag är det även väldigt varmt, vilken talar för en skön kväll. Perfekt en afton som denna! En kväll då de flesta ungdomar och unga människor dansar brallorna av sig, och helst super sin skalle i en miljard bitar. Den kväll som äldre par går till majbrasan och lyssnar på knastret från trä som förkolnar och barnfamiljer lyssnar till kören som står och sjunger in våren vid vattnetbrynet och sjunger om den kommande sommaren och glada dagar. Jag tillhör de förstnämnda, minus det där med en trasig skalle. Jag, som många andra i min ålder, anser att jag blivit för gammal för att gå till brasan med min familj. Den lilla familj jag har vill säga.

På grund av värmen idag och solens starka strålar, liknar nu mitt ansikte mer en gris än en människas. Ni vet, solens strålning har den effekten på min vita hy. Den bränner mig, hårt. Det gör lite ont, men jag överlever. Ikväll kommer jag ha kul, ofattbart roligt.

Hoppas ni alla har en trevlig valborg vänner!

solen och det där med våren

Idag är det verkligen vår ute. Solen lyser in på mig genom fönstret där jag sitter och värmer mina bleka ben. Himlen är helt molnfri och alla träd utanför mina fönster har blad som brutit sig ut ur knopparnas skyddande hölje. Fåglarna kvittar så härligt och motorcyklister åker förbi i hög hastighet ute på landsvägen som får att fira vårvärmen. Ängen utanför vår tomt har blivit fläckvis grön bland fjolårets döda gräs. Då och då flyger en liten insekt av något slag in i fönsterrutan, fast solens avslöjande strålar belyser varenda liten fläck på glaset som samlats under vinterhalvåret och får vilken varelse som helst att se att det sitter ett fönster där och att det inte går att flyga in i rummet innan för. Rummet där jag sitter och läser i min säng, trots att det skulle vara skönt att sitta ute och dricka te.

Jag förundras över hur snabbt det gått. På bara några dagar har allt i naturen blivit så mycket mer levande, mer riktigt. Helt plötsligt vill man vara ute och gå, andas in den friska vårluften. Till skillnad från för ett par dagar sedan då jag satt och kollade ut på den gråa himlen, studerade regndroppar som rann ner längst med fönstrens glas och såg hur träden vek sig av vinden. Det är skönt med kontraster, men nu hoppas jag att det blir varmt. För trots att det kommer få varenda liten por på min kropp att spruta ut svett när jag går upp för trapporna till högsta våningen i skolan eller får mig att så där flammigt röd över näsbenet, finns det inget finare än våren och sommaren som är på väg.

det där med döden.

Det är alltid likadant. Man önskar att man fick mer tid. Det är en grej jag har lärt mig med tiden, den tycks alltid finnas i underskott. Finns alltid i fel mängd vid fel tillfällen och när det gäller fel personer.

När jag satt i bilen hem idag insåg jag hur viktigt det är att värdesätta den tid man fick med den som man har förlorat, och komma ihåg med glädje istället för att sörja och sörja och sörja. Det är okej att sörja, för alla andra gör det också, men det är viktigare att glädjas åt den tid man fick. För mig var det närmare arton år och trots att det är lång tid, känns det alldeles för kort. Jag tror att om man sörjer för länge blir det lätt så att man glömmer bort allt det bra hos den människan som man fick ta del av och allt bra den personen gav en. Det är det jag ska försöka att göra när jag sörjt klart. Jag kommer titta tillbaka på allt det bra och le och ta vara på glädjen som ---- har gett mig och alla i hans omgivning. För trots att jag kommer sakna honom, har jag inte sett honom för sista gången. Vi kommer träffas igen, i Nangijala.

solen tittade fram och belyste fint


en bild säger mer än tusen ord, och så är det väl?


bra humor.


från stunden jag såg dig visste jag att bilden av dig skulle finnas kvar i mig

När jag åkte buss genom min hemort idag slogs jag av hur grått allt såg ut. Grå himmel, grå asfalt, grått på husen där det en gång i tiden varit nymålat och vitt. Trädgårdar fulla med förmultande löv och kala träd. Höstigt. Himlen var lite askgrå, en mörkare nyans än allt annat. Regntunga moln. När vi lämnade det lilla samhället kom det en skur. Piskande regn i stora droppar och regnet rann längst med rutorna likt tårar, rengörande tårar. Där satt jag helt tyst och själv i bussen och såg hur regnet tvättade bort allt smuts, och jag blev så himla lycklig. Utan någon egentlig anledning började jag le för mig själv. Jag vill att det ska finnas ett regn i mig som tvättar bort all smuts. Som tar bort det lager av damm och svärta som skymmer all lycka och som får mig att glömma allt ont. Det vore så bra.

Nu funkar det inte så. Det vet jag ju. Jag vet att det enda sättet att stå ut med allt som blir för mycket ibland är att bara bita ihop, kanske hinta för sina vänner att man mår lite värre än vanligt eller bara vara tyst och låta ett leende vilseleda dem. Livet är orättvist, det är en viktigt läxa. Det har jag alltid fått lära. Det är bara att bita i det sura äpplet, för tillslut kommer det där regnet som kan tvätta insidan ren och göra allt bra. Åtminstone för en stund.


vårregn

Jag gick mellan husen och kunde förstås inte undgå att se att stenplattorna framför farstutrappen var glänsande av regnvatten. Det var helt tyst, inte ens bilarna hördes borta vid landsvägen. Inte ett ljud inne från huset trots att jag visste att Arvid satt och spelade och pappa kanske lyssnade på sin musik i köket. Jag stannade och tog vara på stunden, kollade ut över åkrarna som brer ut sig bortom vår gräsmatta och den lilla grusvägen som separerar vår tomt från skog och åkermark. När jag stod där tänkte jag på hur det kommer se ut om ett par månader med all grönska, hur solen kommer skina och åkern ånga om kvällen och dimman dansa över axen av havre eller vete. Hur det förmodligen kommer lukta likadant som det gör nu, lite fuktigt och som regn gör. Det går inte att beskriva, men man vet när man känner lukten av regn. För vissa är det lukten av blöt asfalt en varm sommardag, men för mig är doften av regn, för det är faktiskt en doft, en doft av blöt mossa, skog och barr. Kanske för att jag tycker om att gå i skogen om hösten och våren, hela året om jag kan. Alla dofter är för mig förknippade med skogen och dess vilda men ändå trygga storhet. Även vårregnet är för mig en lukt som alltid kommer ta mig hem, till skogarna och åkrarna där jag växte upp, trots att jag kanske är tusentals mil bort.

Hett ämne

"Är det inte mening att vi ska äta kött?" Det är en fråga jag ofta får, och jag vet inte riktigt vad jag ska svara. Visst är jag för vegetariska alternativ till kött och jag äter inte längre kött. Möjligen att jag kommer göra det igen, för det är som många säger att det är naturligt för människan att äta. Det betyder dock inte nödvändigtvis att det är meningen att vi ska äta det nu. Idag finns det många alternativ i form av baljväxter, quorn och quinoa.

Grejen är den att jag inte vill diskutera om kött eller inte kött. Det intresserar mig inte. Jag säger det en gång för alla, JAG VILL INTE DISKUTERA. Det finns gott om människor som verkar tro att man som vegetarian/vegan bara vill få alla andra att ändra sin livsstil också. Detta är förstås inte korrekt. Jag bryr mig inte ett skit. Enligt mig får folk leva hur de vill. Alla har rätt att bestämma över sin egen person.

Självklart vet människor som träffar mig för första gången och får nys om att jag vegetarian inte att jag inte vill prata om varför jag är vego eller varför man borde vara det och blaha blaha. De människorna säger saker som "Jag förstår inte varför man vill vara vegetarian, vi har alltid ätit kött." Då känner jag bara att den personen lägger ner energi i onödan på att försöka trigga igång en diskussion. Uppenbarligen bryr jag mig inte om att vi "alltid" har ätit kött.

Detta är inte en argumenterande text om vad som är bäst, kött eller veg. Detta är bara en klargörelse för er alla som läser det här, vegetarianer/veganer som "köttätare". Jag bryr mig inte vad du har att säga om vegetarianismen och jag kommer aldrig att göra det heller. Det är mitt val och jag är trött som f*n på att människor ska försöka övertyga mig om att kött är naturligt eller att man inte är "på riktigt" om man är vegetarian eftersom det enda riktiga är att vara vegan. Så alla haters, lägg er energi på annat eftersom vissa av oss har ryggrad nog att stå för vad vi tycker utan att någon ska kunna diskutera omkull oss.

Tack och hej.


Helg osv

Skönt som vanligt förutom det faktum att min magsäck försöker sparka sig ut ur min kropp. Smärtan är obeskrivlig, trodde att jag skulle kasta upp där ett tag på bussen också. När jag sa det skulle ni sett Tessans min. Helt underbart! Lite halv uppspärrade ögon och en rund form på läpparna följt av: "Du kanske har dragit på dig något?" Nej, min vän, jag tror att det är fullt normalt att känna en stark magknip samt tro att maginnehållet på väg upp. Fast... Nej.

För övrigt har jag nu gjort lite planer inför sommaren och hela kroppen värker av längtan! Jag längtar efter det och så mycket mer. Har dock börjat leva efter en princip som innebär att jag inte ska längta så mycket eftersom det gör allt annat så mycket tråkigare/jobbigare/gråare. Fast jag längtar i smyg.

Idag

Åkte buss idag och åkte förbi en liten skog. Marken var helt grönvit av vitsippor. Inte trodde jag att de små vita vårblommorna hade kommit ännu. Kan vara på grund av det höstiga vädret som mina tankar rör sig i dessa banor. Kan även vara för att jag är lite mörk i sinnet just nu som jag tror att resten av världen också är det.

Maj närmar sig med stormsteg, och sedan kommer juni vilket innebär sommarlov för många av oss och studenten för många andra. Känns skönt med lite välbehövligt lov runt hörnet. Mycket de närmaste veckorna, och det är utan att överdriva som jag vågar påstå att alla i min klass kommer att vara helt slut.

Dock har det absolut sina fördelar det här med att plugga något kopiöst och sedan få lov. Man kan ju verkligen vara nöjd med sitt andra år då. DET känns sjukt. Andra året. Att det tar slut och att sista året på S:t Eskil kommer ta vid. S-J-U-K-T!

Lika bra att inte ens tänka på det. Innan trean kommer en kick ass sommar. Hoppas den blir det. Har dock av erfarenhet vetskapen om att man inte ska hoppas för mycket. Så jag hoppas att den här sommaren blir bra. För då kanske den blir kass eller jättebra. Eller bara bra. Jag kan ju ha helt fel i mina teorier om att man alltid hoppas för mycket eller för lite.

Med det sagt säger jag, och mitt glas med påskmust, godnatt.


RSS 2.0